KAKO JE STVOREN ZEMUNSKI KLAN: Šiptar uzeo policajca za kuma mafije!

Dušan Spasojević odlučio da se zbliži s policajcem Zoranom Vukojevićem Vukom, s kojim se posle okumio. Šiptar i Kum u početku imali dvojicu saradnika, i to pripadnika MUP
BEOGRAD – Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, pokojne vođe zloglasnog „zemunskog klana“, vrtoglavom brzinom su se od sitnih kriminalca koji ni sef nisu umeli da obiju popeli na vrh kriminalne piramide koja je organizovala ubistvo premijera, posvedočio je Dejan Milenković Bagzi, njihov nekadašnji prijatelj, a danas svedok-saradnik.

Dejan Milenković, koji se pre dva dana odazvao pozivu Višeg tužilaštva kako bi pomogao u rasvetljavanju otmice prve žrtve klana Novaka Stevanića 1997, opisao je kako su u to vreme Šiptar i Kum bili samo obični kradljivci automobila i dileri.

Radili amaterski

– Ne znam detalje te otmice, ali sećam se da su se nekoliko dana kasnije sastali u restoranu „Kotobanja“ u Surčinu i žalili se kako su imali problem da otvore sef u stanu mladića kog su oteli. Rekli su da nije bio standardni, u zidu, već da je bio u podu, pa su morali da koriste bonsek, kao i da im je trebalo mnogo vremena. Polemisalo se o tome da li je Spasojević ostavio otiske u stanu – prisetio se navodno Bagzi i ponovio da u to vreme nisu bili jaka kriminalna organizacija.

Drugi nekada visokotirani pripadnik klana, koji služi dugogodišnju robiju, otkrio je, takođe prilikom davanja izjave za otmicu Novaka Stevanića, da je do kraja devedesetih Spasojević u Čumeta gledao kao u boga.

– Spasojević je u to vreme govorio da bi za Buhu uradio bukvalno sve što traži, da bi i rođenu ćerku ubio kad bi to od njega zatražio. Molili su čak da im pomogne i kad su pravili sitne prekršaje – posvedočio je on.

Prema rečima nekada bliskih saradnika, do kraja devedesetih dvojica „zemunaca“ su imala samo dva saradnika – Nikolu Bajića i izvesnog Rileta, a kasnije su im se priključila još dva policajca. Jednog od njih, koji je kasnije postao svedok-saradnik – Zorana Vukojevića Vuka, podsetimo, odbegli „zemunci“ brutalno su ubili 2006.

Uspon tek 1999.

– U to vreme Spasojević i Luković su se bavili i trgovinom drogom. Dok su 1995. u nekom hangaru prepakivali drogu, uletela je policija i pokojni Vukojević, koji je tada bio policajac, uhapsio je Lukovića. Posle toga su hteli da mu se osvete, ali Spasojević je procenio da mu treba neko u policiji i da je bolje da mu se približi. Počeo je da se druži s Vukojevićem, a kasnije su se i okumili – posvedočio je bivši pripadnik „zemunskog klana“, koji služi dugogodišnju robiju.

Njihova moć naglo počinje da jača tek krajem 1999, jer su im se priključili Miloš Simović i Sretko Kalinić, a potom i Milorad Ulemek Legija, koji je učestvovao u gotovo svim otmicama.

Izvor(kurir.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *