NJEMACKA: Da li je RAMZAN KADIROV POVEZAN SA ISLAMISTIMA iz Minhena?

Njemačka štampa piše o raciji u kojoj su širom Njemačke ispitivane veze Čečena i Islamske države.

 Deutschland Razzia in Duisburg (picture-alliance/dpa/M. Kusch)
Sinhronizovane racije su u utorak (25.10) izvršene u 13 stanova u nekoliko gradića Tiringije, Hamburgu, Dortmundu, Lajpcigu i Minhenu. Na meti su bili Čečeni, za koje se sumnja da podržavaju teroriste Islamske države. Niko nije uhapšen. U centru istrage je jedan 28-godišnjak, protiv kojeg državno tužilaštvo vodi istragu već više od godinu dana jer je navodno planirao da se priključi IS-u u Siriji. On je priveden i pušten poslije saslušanja. Još 13 muškaraca i žena čečenske nacionalnosti su pod sumnjom da finansiraju terorizam. Svi su u Njemačku stigli kao tražioci azila i o njihovim zahtjevima još nije odlučeno. Tužilaštvo trenutno ispituje tvrde diskove, laptopove, telefone i bankovne dokumente koji su zaplijenjeni tokom pretresa.

Racije u Jeni (Tiringija)

Ovakve racije biće sve češće, piše Frankfurter algemajne cajtung. „Što više Islamska država dospijeva pod pritisak na sjeveru Iraka, to više prijeti logika eskalacije prema kojoj treba prenijeti rat u zemlje nevjernika. Situaciju svakako otežava to što otrov terora curi baš iz onih zemalja iz kojih su hiljade ljudi pobjegle u Njemačku. Akcija od utorka nas podsjeća da se tu ubraja i Čečenija, gdje je ruska vojska pod komandom Vladimira Putina svojevremeno koristila ista sredstva kao sada u Siriji. Pa ipak, policijska racija šalje umirujuću poruku. U Njemačkoj ne bi trebalo da se osjeća sigurnim niko ko želi da uveze ili izveze nesigurnost, paniku i užas. Racije treba da ostave i utisak na one, koji šire sasvim drugu vrstu panike – tako što u svakoj izbjeglici vide mogućeg teroristu”, piše frankfurtski list.

Rajniše post (Diseldorf) piše: „Racije proti Čečena šire pogled na dimenzije džihada. Takozvani sveti rat se ne ograničava na borce Kalifata u Iraku i Siriji. Islamisti žele da ustanove Kalifat i u Čečeniji, džihadistički ogranci sjevernog Kavkaza se prepliću sa arapskim, a ovi sa afričkim. Racije pokazuju da službe ovu opasnost imaju na radaru.” Landshuter cajtung (Landshut) dodaje: „Nije samo sreća što u Njemačkoj još nije bilo organizovanih napada – to se može zahvaliti i solidnom radu policije.”

Traumatizovano, brutalno društvo

Hanoverše algemajne cajtung podrobnije se bavi porijeklom osumnjičenih: „Dva rata protiv Rusije, otmice i mučenje od strane Putinovog pulena i autokrate Kadirova kojeg je instalirala Moskva – to je u Čečeniji stvorilo traumatizovano, brutalno društvo. Kadirov svoju vladavinu zasniva na nacionalizmu, mačizmu i konzervativnom tumačenju islama. Protjerivanju umjerenog islama sa sjevera Kavkaza doprinosi i gradnja džamija novcem Saudijske Arabije, džamija u kojima se propoveda tvrdi vehabijski islam. Na to se nastavlja ideologija Islamske države. Uparena sa težnjama mnogih Čečena o nezavisnosti od Putinove Rusije ona rezultira radikalizmom koji ne poznaje geografske niti druge granice. Poprište takvog ekstremizma jednako mogu biti Srednji istok ili – Evropa.”

Kelnski Štat ancajger se fokusira na činjenicu da su svih 14 osumnjičenih Čečena u Njemačku stigli kao izbeglice. Ne može se poreći, piše list, da izbjeglički talas predstavlja i bezbjednosni problem. „To nisu dobre vijesti za sredinu njemačkog društva koja se zalaže za otvorenost prema izbjeglicama. Ovakve vijesti produbljuju podjele i rezignaciju.”

                                                                                       (Iz arhiva)

Izvor :

http://www.dw.com/bs/kad-se-ukrste-kadirov-i-d%C5%BEihad/a-36157463

Foto: Printskrin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *