Turci otkrili šta se zaista desilo na Kosovu 1389. – MURAT JE NAPAO SRBIJU IZ STRAHA OD LAZARA!

Kosovski boj neosporno je odredio sudbinu Srbije i naroda, ali o njegovom ishodu vekovima se već “lome koplja”.
Većina domaćih istoričara danas se slaže da je bitku najispravnije posmatrati kao “nerešenu”, čak i kao srpsku pobedu, dok je dugoročno prednost ostala na strani Osmanlija.
Ipak, turski istoričari mnogo ređe se uključuju u ove rasprave.
Vest da Turska zove srpske stručnjake i istoričare da posete Istanbul i u njihovim arhivama potraže zapise o događajima iz zajedničke istorije dva naroda s vremena na vreme odjekne Srbijom samo da bi ubrzo utihnula.
Većina domaćih istoričara slaže se da bi bilo neverovatno interesantno i korisno potražiti turske zapise o događajima iz srednjovekovne Srbije, a prednjači, razumljivo, interesovanje za ishod Kosovskog boja.
Turski istoričari retko su se izjašnjavali o ishodu Kosovskog boja.
Njihovi zapisi koji su danas dostupni javnosti uglavnom navode u najmanju ruku nerešen ishod, a neki i otvoreno govore o srpskoj pobedi.
Ipak, među savremenim turskim istoričarima ima i onih koji čitavu bitku posmatraju na drugačiji način.
Na godišnjem obeležavanju sećanja na pogibiju sultana Murata u Kosovskoj bici u sklopu kopleksa Muratovo turbe u selu Mazgit, kraj Prištine, pre nekoliko godina, profesor Jusuf Oguzoglu, stručnjak za osmansku istoriju i profesor istorije na Universitetu Uludag u Bursi, o Kosovskoj bitki govorio je kao o velikoj truskoj pobedi!
– Kasnije i srpski izvori priznaju ovaj poraz. Na početku, junačka smrt sultana Murata stvorila je atmosferu pobede, međutim, autentični istorijski dokumenti pokazuju da je turska država ostvarila veliku prednost – istakao je tom prilikom Oguzoglu.
I druga tumačenja boja sporna su.
Po rečima profesora Oguzoglua, inicijator bitke je bio srpski knez Lazar! On je okupirao rudnike zlata i srebra na Kosovu dajući ih na korišćenje saksonskim trgovcima. Glavni cilj bio mu je – da Srbiju ponovo načini carevinom!
Turski profesor dalje tvrdi da je u te svrhe Lazar počeo da troši velike sume novca kako bi proširio svoj uticaj u regionu, istovremeno stvarajući savez sa Bugarima, Grcima, ali i sa Mađarima i Česima kako bi napao Osmansko carstvo.
Uvidevši tu opasnost, tvrdi Oguzoglua, sultan Murat je započeo borbu protiv srpske ekspanzije.
izvor(vestinet.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *