PET MAFIJA HARA SRBIJOM: Oni su naslednici Arkana, Kneleta i Legije

U Srbiji postoji pet kriminalnih grupa, koje su izuzetno organizovane i deluju na međunarodnom nivou, pa čak i na više kontinenata. Njihov glavni “biznis” je krijumčarenje i trgovina narkoticima, ali i proizvodnja droge. U svojim nelegalnim aktivnostima tesno sarađuju sa visokorangiranim “kolegama” iz inostranstva. Prosečna starost člana ove ekipe je 40 godina, a petinu pripadnika čine strani državljani.

Ovi podaci, pored ostalog, našli su se u studiji koju je krajem prošle godine sačinila radna grupa MUP Srbije, pod nazivom “Procene pretnje od teškog i organizovanog kriminala”.

Za ovih pet mafijaških ekipa navodi se da ih karakteriše i vršenje krivičnih dela sa elementom nasilja – ubistva i iznude, kao i dugogodišnja povezanost. Radi lakšeg kretanja i vršenja krivičnih dela zvanično menjaju identitet, dok manji broj njih koristi falsifikovana lična dokumenta.

– Poseduju pokretnu, nepokretnu imovinu i velika finansijska sredstva, tako da je mogućnost njihovog koruptivnog uticaja prema predstavnicima državnih i lokalnih javnih službi na visokom nivou – ukazuju operativci srpske policije, pišu Novosti.

Navedeno je i da na teritoriji Srbije deluje 58 organizovanih kriminalnih grupa, sa različitim stepenom povezanosti – najvećim, srednjim i niskim (njih je i najviše). Za ovu kvalifikaciju korišćeni su kriterijumi i standardi evropske policijske organizacije (EUROPOL).

– Svim ovim grupama je zajedničko to da se bave trgovinom i rasturanjem narkotika. Ima i onih koje krijumčare oružje, rasturaju falsifikovani novac, čine razbojništva, teške krađe, prevare… Nije im strano ni zelenaštvo, krađa motornih vozila, pranje novca, ali i poreska utaja – navodi se u “Proceni”.

Grupe srednjeg nivoa organizovanosti deluju u Srbiji i u zemljama u okruženju, a u manjoj meri na lokalnom nivou. Evidentirano je njih 25. Najviše trguju narkoticima, a tesno su povezani sa kriminalnim grupama i pojedincima iz regiona. Paralelno sa krijumčarenjem i trgovinom drogom uočeno je da se bave i drugim vrstama kriminala. Pomafijared ubistava, otmica, ucena i teških dela protiv opšte sigurnosti, pojedini od njih krijumčare i ljude, trguju nelegalno akciznim proizvodima, peru novac, falsifikuju isprave…

Većinu članova ovakvih grupa povezuje zajednička kriminalna prošlost. Prosečna starost članova je oko 38 godina, a oko tri procenta čine žene. Među njihovim članovima ima i stranaca. Najčešće ne menjaju identitet, niti se služe falsifikovanim dokumentima.

Grupe niskog nivoa organizovanosti, njih tridesetak, uglavnom deluju na lokalu. U daleko manjoj meri su prisutne na nacionalnom nivou i u zemljama u okruženju. I njima je najmilija zarada od rasturanja narkotika, ali se bave i ostalim vrstama kriminala. Nisu im strana ni ubistva, otmice, iznude… Prosečna starost članova je oko 33 godine, a među njima je i oko tri odsto pripadnica lepšeg pola.
izvor(srbija.danas)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *