ARMATA T-14: Ovo su 5 stvari koje znamo o tajnom ruskom supertenku (FOTO, VIDEO)

Posle impresivnog pojavljivanja na Paradi pobede u Moskvi, ruski najnoviji supertenk je i dalje obavijen velom misterije, a pokazao se i kao magnet za tračeve. Evo šta znamo zasigurno.

1. Armata nije ime tenka, već oružane platforme, na koju se postavljaju moduli koji mogu da naprave preko 12 vozila. Pored borbenog tenka T-14, šasija služi za prevoz osoblja, artiljeriju i sistem protivvazdušne odbrane.

2. T-14 je prvi ruski tenk dizajniran u post-sovjetskoj eri, i to za samo šest godina. Dizajn i proizvodnja ključnih elemanata – oklopa i kupole – morali su da krenu od nule.

3. Armata T-14 poseduje potpuno automatizovanu kupolu – najrevolucionarniju tehnološku odluku koju su doneli dizajneri. Ovo pruža bolju zaštitu tenkistima, na uštrb orijentacije.

4. Zapravo, zahvaljujući kupoli nove generacije, kao i pregledu koji prave kamere i senzori postavljeni sa svih strana, Armata je na putu da postane prvi automatizovani borbeni tenk, kako navode izvori iz ruskog Ministarstva odbrane za Russia Today. Fali mu samo par modifikacija da postane zemaljski dron.

5. Jedna od budućih modifikacija će biti dugo čekani, masivni 152-milimetarski top, koji će moći da probije metar čelika, sudeći po izjavi zvaničnika ruskog MO.
IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *