KRVOŽEDNA I BRUTALNA ŽENA! Ispod kuće je čuvala GNUSNU tajnu kakve nema ni u horor filmu… (VIDEO)

Delphine LaLaurie, poznatija i kao Madam la Lori bila je pripadnica društvene elite Nju Orleansa i robovlasnica koja je zbog okrutnosti prema vlastitim robovima ušla u istoriju.

madam La Lori je rođena je 1780. godine kao jedno od petero dece u porodici Makarti. Iako su bili Irski imigranti, Makartijevi su se vrlo brzo snašli. Njen brat je 1815. godine postao gradonačelnik Nju Orleansa što je celoj porodici donelo velik ugled. 

Dva puta udovica, uvek ugledna članica društvene elite

Sa 20 navršenih godina Meri se udala za visokopozicioniranog španjolskog kraljevskog časnika. Kao njegova supruga u Španiji je upoznala čak i kraljicu, a nekoliko meseci nakon muževe smrti Meri je rodila djevojčicu. 

Već 1808. godine Marie se opet udala i to za prominentnog bankara, trgovca i advokata. Rodila mu je četvero dece, a on je umro 1816. godine.

Još devet godina kasnije, 1825-e, Meri se udala po treći put, sada za mladog lekara Luisa La Lorija. Sa njim je sagradila impresivno zdanje na dva sprata, a sa njima su tamo živele i dve njene kćeri. U sklopu kuće sagrađene su i “odaje” za robove i to je trenutak u kojem započinje jedna vrlo mračna epizoda u istoriji Nju Orleansa.

Požar kao klupko koje se počelo odmotavati

Tačno 10. aprila 1834. godine u toj kući je buknuo požar. Kada su došli na lice mesta, vatrogasci su u kuhinji pronašli robinju kuvaricu koja je bila vezana lancem. Ona je sama priznala da je zapalila kuću kako bi se spasila od brutalne kazne koju joj je namenila vlasnica, Madame La Lori.

Madam La Lori je u očima javnosti kao ugledna pripadnica imala dva lica. Policija ju je redovno posećivala zbog navodnog nasilja nad robovima, a jedna robinja se u strahu od bičevanja bacila sa krova kuće, ali sa druge strane, ljudi su je znali kao uvek nasmejanu i dobro raspoloženu osobu koja je čak dvojici robova dala slobodu.

Ali, tvrde istoričari, to je najverovatnije bilo upravo zbog društvenog ugleda – bogata elita je starijim robovima neretko davala slobodu i tako, paradoksalno, gradila humanitarni imidž.  

Nakon što se saznao uzrok požara, gradom su se proširile glasine o brutalnosti kojom Madame La Lori tretira svoje robove. Iako je robovlasništvo u Nju Orleansu bilo legalizovano što samo po sebi nije nešto čime bi se neko ponosio, njegovi stanovnici su jako su držali do toga da se prema robovima odnose sa dozom poštovanja.  

Priče o Meri La Lori toliko su razbesnele rulju da su navalili na njenu kuću u potrazi za robovima. Provalili su u nju i u potpunosti je demolirali. Sa obzirom da nisu našli robove, zaputili su se u podrum. Tamo ih je pak dočekao prizor iz najgorih noćnih mora. Mnogi od njih ispovraćali su se već na ulazu zbog odvratnog mirisa koji je dopirao iz mraka.  

U podrumu je naime bilo sedam teško unakaženih i povređenih robova. Svi su oko vrata imali omče sa bodljama, bili su privezani i prepuni ožiljaka i zagnojenih rana u kojima su gmizali crvi.
IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *