RAZVOD RADI INTERNET PREVARE

Sjedimo u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici. Loši kolači razvikanog obrtnika, neobično mjesto za susret, no – gospođin izbor. – Kad mi padne šećer, jedem šampite, a i lakše mi je o njegovoj internet aferi razgovarati uz šampite nego uz alkohol… Kavu ne pijem, cigarete ne trošim, ja sam k’o neka ostavljena kućanica koja se tješi – šećerom. 

Nije kućanica, u vlasništvu ima dobro uhodan posao i zapravo prodaje vlastitu pamet. Uspješno je kapitalizirala činjenicu da govori četiri svjetska jezika. Nije, ako ćemo gledati formalno, ni ostavljena, jer ona je zapravo ta koja je zatražila razvod braka nakon što je suprug više vremena provodio s “ljubavnicom” na internetu, nego s njom. 

– Prijateljica mi kaže: ‘Pa barem ti je bio doma. Još da si ga uspjela navući na seks i komunikaciju, imali biste – savršen brak’. 

Prvo mi se smijao, govorio da pričam gluposti, a onda se izvlačio na šefa koji od njega traži da više radi 
Unatoč tome što jede nerafinirani šećer, uvučena je u Replayove uske traperice, zgodna 34-godišnjakinja, trenutno sama, od turobnosti razvoda brani se kombinacijom cinizma i smijeha… Vjenčali su se na bučnom tulumu odmah nakon fakulteta, u braku su bili šest godina, njegov kum im je za dar kupio – laptop (“Tada je to puno više koštalo, a i dobili smo za tadašnje pojmove ‘mašinu zvijer'”.), a njezina kuma im je uplatila bračno putovanje. 

– Kad smo odradili bračno putovanje, ostao nam je – laptop. Moj muž je to (pre)ozbiljno shvatio – srčano se smije dok vilicu uranja u šećernu pjenu. 

– Kad ste me kontaktirali, lomila sam se da li da poklopim slušalicu ili da s imenom i prezimenom, licem i cijelom pričom izađem u novinama… Ako o tome progovorim javno, ljudi će reći da sam ‘totalno pukla’ – em me je varao, em se ja još ‘sramotim’ po novinama. Možda moja priča pomogne nekome drugome da shvati što mu se zapravo događa, a čega nije ni svjestan. 

Tvrdio je da se nisu našli i da se odnos svodio na mailove, chatanje… i poneki poziv. Nije bitno jesu li imali samo cyber seks ili su otišli i dalje 
– Tako je nekako bilo i meni, i ja sam čitajući o internet prijevarama shvatila da možda i moj zakoniti živi neki svoj izmišljeni virtualni život ili, još gore, da me u ovom našem životu vara s nekim koga ne zna, ali o kome je postao ovisan… Gomila je toga oko nas, samo što smo mi još uvijek mentalno na brdovitom Balkanu i o lošim iskustvima volimo šutjeti, jer to je, reći će ljudi, ‘sramota’ – kaže prevrćući u ruci ključeve automobila. 

– Mi smo, naizgled, imali savršen brak. Oboje smo radili po cijele dane i doma se vraćali umorni, nekad prazni, nekad prepuni. Nekada imate potrebu zaključati se u kupaonicu, leći u kadu i šutjeti, a nekada otvoriti butelju, leći na tepih i satima razgovarati… Mi smo u obje opcije dobro funkcionirali. Razumjeli smo se. Bili smo ljubavnici i najbolji prijatelji, nekadašnje kolege s faksa, imali smo oko sebe veliki zajednički krug prijatelja… 
IZVOR(JUTARNJI.HR)

Što se dogodilo? – On je sve više vremena provodio lupajući po tastaturi… Prvo nisam obraćala pažnju, govorio mi je da posao nosi doma i da ga pritišću rokovi. Mislila sam da stvarno puno radi. Njegova tvrtka je te godine dobila stranog vlasnika koji je stalno uvodio nova pravila i tražio sve više od zaposlenika. Znam da je bio pod velikim pritiskom. 

– S druge strane, ja sam relativno nedavno krenula u samostalni posao i puno sam više razmišljala o tom poslu, nego o privatnom životu. Zapravo, mislila sam da je u privatnom životu sve u redu i da je sada vrijeme da povučem i steknem nekakav kapital, činilo se da imam dobru ideju i da sada samo trebam puno raditi. Djecu smo planirali kasnije, možda oko 35-e, nas dvoje smo ista generacija… On je s tom ženom chatao mjesecima prije nego što sam ja shvatila da se nešto ozbiljno događa. 

Nije joj, kaže, nikada palo na pamet da bi je muž prevario s nekim avatarom iz cyber prostora. Zapravo, i na to je pomislila kad je, nakon što joj je muž već dugo bio zalijepljen za kompjutor, jedan dan i sama surfajući pronašla priču o – internet prijevarama. 

Pitali su me zašto se rastajem, govorili da je to normalno, ali ja sam se osjećala prevarenom 
– Ne znam kako sam na to naletjela, no članak je govorio o tome kako se obično ponašaju oni koji imaju internet vezu i to pokušavaju sakriti pred partnerom. Totalno glupo, k’o u filmu koji se počne događati u tvom životu. Kako sam to čitala, tako mi je bilo teže, mislila sam da ću se raspuknuti… 

– Shvatila sam da mi muž radi gotovo sve što je tamo bilo nabrojano: da je nervozan kad nije za kompjutorom, ostaje za kompjutorom kad ja odem spavati, u praskozorje ga nalazim za tastaturom, čim pojedemo ručak, juri ponovno za tastaturu, pazi da mu je kompjutor uvijek isključen ako nije pokraj njega i da ekran nikada nije izložen mom pogledu, skočio je k’o lud kad sam ja jedan dan htjela pogledati nešto na njegovu laptopu jer je moj bio isključen… Više se i ne sjećam svih tih detalja. Zapravo, pokušavam zaboraviti. 

Istu ga je večer pitala je li u tom virtualnom svijetu sreo nekoga bitnog, vara li je s nekom preko interneta. Mjesecima nije htio priznati. – Prvo mi se smijao, govorio da pričam gluposti, pričao o šefu koji od njega traži da radi dodatno, o kolegama koji su otišli iz tvrtke jer nisu izdržali taj pritisak, optuživao me da mu branim da na brzinu pogleda nekoliko portala da bi pročitao vijesti, izvlačio nekakve tablice excela kako bi mi dokazao da zapravo cijelo vrijeme radi… 

Nakon toga je naglo počeo puno manje vremena provoditi za kompjutorom, pokušavali su imitirati nekadašnji život – zajedničke večeri, druženja s prijateljima. – Nije nam išlo. I meni i njemu je bilo stalo do toga da sve bude kao nekad, ali nije išlo. Zapravo, baš kad se meni činilo da se stvari konačno vraćaju u normalu, da ponovo bolje funkcioniramo, jedan dan mi je, kad smo oboje malo više popili, priznao da sam imala pravo i da jest bio u ‘višemjesečnom intenzivnom kontaktu s nekom curom iz Rijeke’. 

Tipičan scenarij: 
Ne znam zašto mi je to baš tada rekao… mislio je, valjda, da ću ja to puno mirnije prihvatiti, jer tvrdio mi je da se nikada nisu našli i da se sav njihov odnos svodio na – duge e-mailove, chatanja… i nekoliko telefonskih poziva. Nije mi bilo bitno je li s njom imao virtualnu ili vezu u realnom prostoru i vremenu… Nije mi bitno jesu li imali samo cyber seks ili su otišli dalje od toga. 

Priznao je računajući da ona chatanje i poruke neće doživjeti kao “pravu nevjeru”. Ona je “pukla” jer je shvatila da je, kako kaže, “s tom nepoznatom ženom zapravo postao puno intimniji nego što je posljednjih mjeseci bio sa mnom. 

Moj bivši muž totalno se promijenio. Njega je toliko usisao taj odnos da sam ja nakon nekog vremena shvatila da je on sa mnom živio – virtualno, a s njom stvarno. Jer, ona mu je stalno bila u mislima. To se osjeti, to vam ne mora ni reći. Sami osjetite gdje je vaše mjesto u tom odnosu”. 

Onda je ona povukla potez. Tražila je od njega da “ubije” svoj profil na internet stranici na kojoj su se našli i da se virtualnoj (?) ljubavi više ne javlja. On je tvrdio da već mjesec i pol nije bio na tom siteu, da nije u kontaktu sa ženom iz Rijeke i da se nema potrebu vraćati na tu stranicu da bio “izbrisao svoj profil”. 

– Nemam pojma što je stvarno učinio. Nakon svega ne znate u što vjerovati. Ja sam se bojala preduboko uvlačiti u to. Nisam znala koji mu je nick, nisam provjeravala je li taj nick i dalje živ na toj web stranici, nisam znala koji je njezin nick, nikada nisam pomišljala na to da njoj pišem… Internet je džungla i ja sam, ne uvlačeći se u detalje, štitila sebe. U toj se džungli partner koji vas želi varati uvijek može izgubiti… Nije rješenje da stalno bdijete nad njim. To morate riješiti vas dvoje – ili ćete mu vjerovati ili ćete iz tog odnosa izići. Ja sam shvatila da moram otići, da više ne mogu vjerovati, da me sumnja počela noću buditi, danju maltretirati, da više ne mogu funkcionirati… 

Ipak, prije suda i rastave, završili su na bračnoj psihoterapiji. 

– Ma nije nam išlo. Ja sam u njega izgubila povjerenje, a on je mene prestao voljeti. To je bilo to. Za manje od mjesec dana pukla je i bračna terapija i brak, dogovorili smo rastavu. Puno sam o tome razgovarala s prijateljicama, išla i na individualnu psihoterapiju. Za mene je to emocionalna prijevara i ne vidim po čemu je ona manje loša i teška od fizičke prijevare. Dapače, puno je više razarajuća. Da se napio s dečkima i zaružio s nekom curom, preko toga bi mi bilo puno lakše prijeći. Ovako, shvatila sam da je on s tom ženom ostvario dubok emocionalni odnos, bez obzira na to što je nikada nije vidio. Znala sam da je sve te mjesece njoj davao pažnju, podršku, s njom dijelio probleme, razmišljanja…  sve ono što je trebao imati sa mnom i što i jesmo imali prije nego što je ‘sreo’ nju. 

via GIPHY

Što je to bivšeg supruga, za kojeg i danas kaže da je “zapravo izrazito monogamna i vjerna osoba”, uvuklo u “intiman” internet odnos s nekom ženom koju zna samo preko e-mailova i telefonskih razgovora? Kako je čovjek iz navodno dobrog braka uletio u internet aferu? Partnerici je, kad je shvatio da zna za njegovu “vezu”, tvrdio da je namjeravao biti samo voajer, pasivno promatrati novi društveni fenomen. 

– Rekao mi je da se na taj site prvi put logirao – iz dosade. Navukao ga je njegov prijatelj, neženja koji je preko interneta upoznao gomilu cura i svaki mu dan pričao o svojim dogodovštinama. Govorio mi je da u početku nije namjeravao otvarati svoj profil niti komunicirati s nekim tamo, da je htio samo gledati jer mu je izgledalo zanimljivo… 

Rekao mi je da mu je to trebao biti samo bijeg iz svakodnevnog života. Problem je što mu je to postao – svakodnevni život. Poslije sam shvatila da je on toj ženi govorio o našem braku, našim planovima, problemima, o sebi… Masturbaciju preko telefona bih mu i oprostila, ali to je otišlo puno dalje. On se emocionalno vezao za tu ženu. 

Otkad je ostala bez muža, ostala je i bez nekih prijatelja. Cyber seks postao je i u Hrvatskoj dio života, zarazniji je, kažu, od kokaina, a puno manje, osobito među mladima, društveno stigmatiziran. Valjda zato mnogi iz njezina bliskog kruga nisu razumjeli zbog čega ona traži – rastavu braka. 

– Ljudi su mi kao dobronamjerno govorili da pokušam oprostiti, da to nije prava prijevara… Jedno je dijeliti savjete, a drugo biti u toj koži. Što je ‘prava prijevara’? Snošaj? Onda valjda ni Clinton nije varao Hillary s Monicom… 

Nakon rastave braka više se nisu ni vidjeli ni čuli. – Ja o njemu ne pitam, a drugi mi o njemu ne govore. Znam da je promijenio posao i da ima djevojku u – Rijeci. Virtualnu ili stvarnu, onu staru ili neku novu – nemam pojma. Detalji me ne zanimaju. Ispija čašu vode i neverbalno mi daje do znanja da je razgovor završen. – Napišite da sam se osjećala kao svaka prevarena žena, jer što je to nego – prijevara! 

A merikanci, nacija za tastaturom, godinama sustavno provode istraživanja na temu Interneta i emocionalnih odnosa. Svaki treći razvod u SAD-u danas je uzrokovan – internetom. 

Svaki deseti ispitanik izjavio je da je ovisan o seksu na internetu (bilo gledanju pornografije ili uključivanju u cyber seks). 25% ispitanika priznalo je da ih je seks na internetu (pregledavanje pornografije, cyber seks, kontakti s drugim osobama) doveo do problema u stvarnom životu. 

Samo 46% muškaraca cyber seks smatra prijevarom partnera. 37% muškaraca i 22% žena izjavili su da su imali ljubavne afere preko interneta. .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *