Nekada je radio za KGB, a bio je i Putinov telohranitelj: Prvi agent ruskog predsednika STIŽE U SRBIJU

Jevgenije Ziničev dolazi u Beograd sledećeg meseca

Jevgenije Ziničev, ministar za vanredne situacije Ruske Federacije, nekad agent KGB i telohranitelj Vladimira Putina, posetiće Srbiju sledećeg meseca.

Ziničev je izuzetno blizak s ruskim predsednikom i njegova poseta bi mogla da bude i neka vrsta prethodnice ukoliko Putin odluči da dođe u Beograd. Ministra za vanredne situacije će dočekati Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, a posetiće Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, u kojem ruski stručnjaci obučavaju spasioce i vatrogasce iz Srbije i regiona.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović
Foto: Profimedia

Ziničev vodi jedno od tri najznačajnija ministarstva u tamošnjoj vladi, pored ministarstva odbrane i spoljnih poslova, a zanimljivo je da je tek pre dve godine ušao u politiku. Ziničev je uplovio u sferu politike na predlog premijera Dmitrija Medvedeva kada je privremeno obavljao funkciju gubernatora Kalinjingradske oblasti.

On je dugogodišnji pripadnik vojske, služio je u po mnogo čemu specifičnoj Severnoj floti ratne mornarice Rusije. U KGB (sovjetska služba bezbednosti) ušao je 1987, da bi, nakon velikih promena u zemlji, karijeru nastavio u Federalnoj službi za zaštitu (FSO). Bio je i zamenik rukovodioca ruske službe za borbu protiv terorizma (FSB). Ziničev je čak devet godina – od 2006. do 2015 – bio u ličnom obezbeđenju Vladimira Putina, i to uvek u njegovoj neposrednoj blizini, u prvom prstenu ljudi koji brinu o bezbednosti predsednika Rusije.

Vladimir Putin

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da poseta čoveka takve biografije, ministra za vanredne situacije i čoveka od najvećeg poverenja Vladimira Putina govori koliko se visoko rangiraju odnosi sa Srbijom u strategiji Ruske Federacije.

– To znači da se odnosi sa Srbijom kao strateškim partnerom visoko kotiraju u Ruskoj Federaciji. Podsetiću da su odbrana, spoljni poslovi i vanredne situacije najvažniji resori u Ruskoj Federaciji – kaže Jovanović.

On dodaje da saradnja na humanitarnom planu i na planu rešavanja prirodnih i drugih nepogoda ima dugu tradiciju između Srbije i Rusije.

– Očekujem da će se razgovarati i o rešavanju statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. To bi bilo dobro rešiti u cilju uravnotežene spoljne politike, jer je Srbija dala svakom pripadniku NATO trupa diplomatski status. Ruski civili, humanitarci, taj status nemaju – zaključuje Jovanović.

IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *